zang

 

?Veel zangmethoden geven een leidraad van wat je moet doen om goed te kunnen zingen. Alexander Techniek vertelt je juist wat je moet laten?.

Onze stem kan feilloos onze gedachten en emoties weergeven. Als wij onszelf daarbij niet in de weg staan, is de stem een van de mooiste muziek ?instrumenten?. Door verkeerd gebruik kan onze stem verkrampt raken, vervormd, onderdrukt, opgetrokken, nasaal gemaakt en/of ge?miteerd, kortom eindeloos gemanipuleerd. Alexander Techniek helpt je om je hiervan bewust te worden. Samen met een leraar observeer je stap voor stap welke overbodige spanningen je eventueel maakt. Overbodige spierspanning heeft direct zijn weerslag op de kwaliteit van je klank.

De AT leert je om rust te nemen en niet direct te reageren. De pauzes die je inlast, maken je beter bewust van je gedachten en je techniek. Ingesleten gewoontepatronen in je denken en bewegen kunnen op deze manier doorbroken worden waardoor? een meer natuurlijk stemgeluid ontstaat.

Als je jezelf traint in de Alexander Techniek, ontwikkel je een flexibelere ademsteun die soepel gerelateerd is aan de klank. Je keel is vrij en open en je lichaam in balans. Ook biedt Alexander Techniek handvatten om je beter te ontspannen. Zo kun je podiumangst leren voorkomen en beter communiceren met je publiek.
 

Door je beter bewust te worden van je eigen denk- en doe patronen, ben je eerder in staat om blokkades op te sporen en te laten gaan. Wat doe je als je klaar staat om te beginnen? Zijn je ogen op de dirigent gericht? Zit je ademsteun er al? Fixaties in knie?n en onderrug? Hoe draag je je boek? Wanneer je de Alexander Techniek onder de knie hebt, kun je in een heel vroeg stadium al aanvoelen of je jezelf verkeerd belast of niet. Je aandacht verscherpt. En hiermee ook je vermogen om je intentie in overeenstemming te brengen met je klank.